מוצאים את עצמכם מתבלבלים כל שנה כאשר מציעים לכם אתרוג? זה בסדר, אתם לא היחידים. מסתבר שבשונה משאר המינים- לאתרוגים יש פרדסי גידול מגוונים בארץ ולכל אחד מהם יש את ה"רזומה" שלו. אם אתם רוצים להיות קצת יותר בעניינים לפני כניסת החג- הכתבה הזאת בשבילכם…
ברוך ה' זכינו לכך שבארץ יש פרדסים רבים לגידול אתרוגים, דבר שלא היה קיים יותר מ-2000 שנים. אנו יכולים לראות בדורנו מהפך ממש, אם עד עכשיו יהדות הארץ הייתה תלויה באתרוגים שמיובאים מחו"ל, הרי שעכשיו הדברים הפוכים- האתרוגים המיוצרים בארץ מספיקים הן לתושבי הארץ והן ליהודי התפוצות. יצאנו לחפש מהם הפרדסים המפורסמים והותיקים ביותר בארץ הקודש.
אתרוגי אנטמן:
אתרוגי אנטמן הם מהאתרוגים המפורסמים והמשווקים בארץ. הבעלים, מוטי ואריה אנטמן הם נצר למשפחה חלוצית שורשית שהגיעה לארץ לפני למעלה מ-70 שנה מצ'כיה. גידולם העיקרי הוא אתרוגי אורדנג' בכשרות הרב יעקב מאיר שטרן שליט"א ואתרוגים תיימניים בהגחת הרב מחפוד. האחים אנטמן נחשבים למומחים בכל מה שקשור לגידול איכותי של ארבעת המינים.
אתרוגי קירשנבאום:
אתרוגי קירשנבאום נמצאים בבעלותו של חגי קירשנבאום, שמגדל את האתרוגים במושב ישרש שליד רחובות. הפרדס משתרע על למעלה מ-70 דונם וקיים כבר למעלה ממאה שנים (!). אתרוגי קירשנבאום מפורסמים באיכות שלהם ואנשים רבים נהנים מהם מידי שנה ומבקשים לקנות דווקא אותם. חגי קירשנבאום, דור חמישי למגדלי אתרוגים, נחשב לאחד המומחים הבלעדיים בארץ בכל מה שקשור בגידול ארבעת המינים.
אתרוגי לוריא:
אתרוגי לוריא נמצאים ההעלותו של מנחם לוריא. הפרדס ננטע על ידי חמו של מנחם מזרעי אתרוג שהרבי מילובביץ' ברך עליו ולכן עד היום יש שנוהגים להשתמש אך ורק באתרוגים אלו, שברור שאינם מורכבים. האתרוגים הם מזן הקלבריא שהגיעו מאיטליה.
אתרוגי שלומאי:
אתרוגי שלומאי מקורם באום אל פחם, שמשם הביא החקלאי שרגא שלומאי את הגידולים. הוא בחן שיטות מגוונות לגידול אתרוגים והגיע לתוצאות מרשימות בהדר האתרוג. כיום אתרוג זה עבר גלגולים רבים והוא גדל במספר מקומות בארץ. ניתן לזהות את האתרוג ע"פ העגלגלות שלו והפיטם המחודד בראשו.
אתרוגי ברוורמן:
אתרוגי ברוורמן הם מהראשונים לגידול בארץ ישראל. המקור שלהם לא ידוע וכנראה שהוא מאחד הפרדסים הערביים שהיו בארץ בתחילת המאה ה-20. לאתרוג יש היסטוריה של הידור ובחוגים חרדיים מסוימים מהדרים דווקא אחרי אתרוג זה. למרבה הצער, מדובר בזן קשה מאד לגידול שמושך אליו מחלות וטפילים, ולכן עם השנים הצטמצם הגידול שלו בארץ באופן משמעותי. ניתן לזהות את אתרוג זה לפי הגבשושיות הרבות שיש לו לרוב, החיספוס שלו והחוסר בפיטם.
אתרוגי הלפרין-פרידמן:
אתרוגי הלפרין-פרידמן הם גידול חדש יחסית ומקורם באמצע המאה ה-20. מקורם של האתרוגים אינו ידוע ולפי השמועה הם מאזור יערות צפת או שכם. אתרוגים אלו קיבלו ברכה מהחזו"א, או שמא הגיעו מאתרוג שבירך עליו החזו"א. בכל אופן, עצם הקשר של החזו"א לאתרוגים אלו הופך אותם למובחרים במיוחד.
אתרוגי לפקוביץ':
גם אתרוגי לפקוביץ' קשורים בדרך מסוימת לחזו"א, והפעם מדובר בקשר אמיץ ביותר. הרב מיכאל יהודה לפקוביץ', שהיה תלמיד מסור של החזו"א, קיבל ממנו זרעי אתרוג והוא שתל אותם בגינה בביתו. את הפרי ניתן לזהות ע"פ אורכו, שכן לרוב אתרוג זה הוא בעל חוטם ארוך יותר משל שאר המינים. עד לפני זמן לא רב היה העץ המקורי עוד קיים בחצר ביתו של הרב לפקוביץ' בבני ברק אך לאחרונה התייבש.
אתרוגי קיבילביץ':
אתרוגי קיבילביץ' מקורם בואדי קלט, שמשם נלקחו שתיליהם בשנת תר"ע ע"י יחיאל מיכל קיבילביץ'. בהתחלה עיקר גידולם היה בפתח תקווה ובת ים, ועם הזמן הגידול שלהם הועבר לכמה קיבוצים בארץ. אתרוגים אלה נחשבים מהודרים וניתן לזהות אותם על פי הבליטות והשקעים הגדולים שלהם.
אתרוגי גרוס:
אתרוגי גרוס מקורם בגידול שהתחיל בחדרה בשנת 1927. בהתחלה הגידול היה ביתי והיה מצוי בחצרות של בתיהם הפרטיים של מנחם אריאלי, הרב זבולון גרז ויצחק ליפשיץ. עם הזמן הזן המובחר עבר ידיים והתגלגל לידיו של מגדל סיטונאי בשם אברהם גרוס, שעל שמו ה"מותג" "אתרוגי גרוס". האתרוגים נחשבים למהודרים ביותר, נקיים, קטנים יחסית ועם פיטם. לאתרוגים אלו יש הכשר של בד"ץ ירושלים, אך מכיוון שפורסם משמו של החזון איש שהוא פקפק באתרוגים אלו, עד היום יש מעטים שנזהרים מלצאת בו ידי חובת החג.